Интелигентните мажи изневеруваат помалкуИстражувачите од англискиот универзитет откриле дека мажите со повисок коефициент на интелигенција ценат многу повеќе моногамија.


За да стигнете до сличен заклучок, менаџерот на проектот д-р Сатоши Каназава од Лондонската школа за економија и политички науки анализираше внимателно две големи американски истражувања поврзани со социјалното однесување и IQ -то на илјадници адолесценти и возрасни.

Причината се крие во еволутивниот развој. Според истото истражување конзервативците се пониско интелигентни од либералите.


Каназава смета дека ослободениот светоглед, интересот за благосостојбата на различните социјални групи и етноси и моногамија кај мажите се знак за повисока интелигенција, бидејќи излегуваат од шемата на генетската репродукција и опстанок преку близина на групата и на тој начин ја туркаат еволуцијата напред.

Атеизмот и вегетаријанството исто така се начин да покажеш дека си “нешто повеќе”, кој исто така бил белег за висок IQ.

Интересно е дека интелигенцијата кај жените нема врска со верноста – паметни или глупави, тие секогаш сакаат да имаат еден главен партнер, велат од womanhotnews.