Голем вторник е! Добрите дела денес носат среќа цела годинаНа Голем Вторник, Исус Христос ја раскажува параболата за десетте девици.

Во неа се зборува за пет неразумни и пет мудри девици кои симболизираат пет неразумни и пет мудри човечки души. Мудрите имале чисти светилници и свето миро, а неразумните – само чисти светилници. Светилници во оваа парабола ги симболизираат телата, а маслото (елеј) – милоста, пишува komentar.mk.

Страсната седмица е последната од Велигденскиот пост, која трае осум недели. Во оваа недела од Лазаровден секој ден до Велигден е значителен!

Според некои православни народни верувања на Голем Вторник девојките вршат ритуално носење на вода. Тие не смеат да зборуваат по патот од изворот до дома.

Страни: 1 2