Факти за сексот, за кои никогаш не сте слушналеСпоред статистиките на американските експерти при секс со партнерот оргазам добиваат 68 % од мажите и само 26% од жените. При мастурбација сепак оргазам добиваат 81% од жените.


Природно оргазмот предизвикуваат пријатни чувства грчеви на дното на карлицата, мускулите на препоните и мазните мускули на вагината и матката. Сексуалната возбуда и оргазмот предизвикуваат забрзување на срцевиот ритам – до 180 отчукувања во минута и повеќе, зајакнување на циркулацијата, зголемување на усните и градите, како и проширување на Зеницата.

Ако имате секс два пати по ред по 26 минути и добиете оргазам и двата пати ќе ” изгорите ” 550 килокалории. Големата потрошувачка на енергија се должи на тоа дека при оргазмот се активираат над 500 различни мускули.


Женскиот оргазам станал објект на глобално истражување на Durex . Најмногу исполнети се покажале жителките на Мексико ( 51%) , ЈАР (48 % ) и Италија (48 %). Во Русија оргазам добиваат само 37 % од жените. Најнесреќни се Јапонката, кај нив само 11 % доживуваат кулминација на сексуалното задоволство.

Пред сè мирисот на спермата зависи од расната припадност, и таа е посилна и нагла кај мажите од источните етноси. Набљудувањата покажуваат дека мирисот на еден ист човек во одредени услови може да се разликува . По психичка агитација спермата има акутна миризба, по физичкиот чин – мирисна, а по неколку чинови извршени во краток јаз од време – посвежа и непријатна. Фазата на побудување е многу подолга кај жената, отколку кај мажот .


Важна улога во целосното доживување на оргазмот играат : семејната среќа, взаемната љубов, возраста, времетраењето на брачниот живот, способноста за докажување на нежност. Жени кои добиваат неколку оргазми во време на половиот акт, не треба да сметаат на овој феномен за погрешно.