Ефикасен лек од природата: Лисјата од смоквите не штитат од неколку масовни болести, погледнете кои …Лекарите постојано алармираат дека стануваме се повеќе болни, а седентарниот начин на живот и секојдневниот стрес се почесто не водат кон матичниот лекар. Често болестите кои ги сметаме за неизлечиви, можат да бидат надминати со лекови од природата, кои се околу нас, а ние не се сомневаме за чудесните својства. Еден од нив се листовите на вкусната и прекрасна смоква.


Напивката од нив прави чуда со страдалниците од дијабетес – тоа им помага за слабеење и симнување на висок крвен шеќер. Чај од смоквинови листови пак е силен потег против лошиот холестерол, кој предизвикува голем број кардиоваскуларни заболувања. Добар ефект се добива исто така, ако листовите се конзумираат сурови.

Чајот од смоквинови листови е евтин, ефикасен и се подготвува исклучително лесно. Неопходно е само 3-4 листови да се измијат добро и да се сварат во 1 литар вода за 15 минути. Исцедената течност се пие по 2-3 пати на ден. Таа им помага и на луѓето кои страдаат од белодробни проблеми, астма и стомачни чирови.