Еве зошто е важно жените да се одморат на овој ден: Блажената Марија ги исполнува желбите на добрите жени!Постои верување дека на празникот на блажената Дева Марија, домаќинките треба да одморат. Народот верува дека не е добро да се прави нешто во куќата или на нивата, за да не се навреди светецот.


Од друга страна, тој верува дека добрите и чесни жени, кои живеат праведни и богоугодни животи, секогаш, а особено на овој ден, ја имаат заштитата на оваа блажена Марија.

Народот верува дека ако на нејзиниот празник, жените одат во црква, ја молат и запалат свеќа, можат да побараат исполнување на една желба и светецот сигурно нема да ги одбие.


Марија Магдалена се спомнува во животите на светците како „подеднакво апостолска миро-носителка“, таа е родена во планинските предели во Сирија, околу градот Магдалена, поради што и било дадено името Магдалена.

Во младоста била грешник, но Исус ја избави од своите гревови, а подоцна таа станала негова ученичка, го следела и ги слушала неговите проповеди.


Заедно со Пресвета Богородица, таа тагуваше под распнатиот Христос на Голгота и го посети неговиот гроб три пати.