Еве какви се здравствените придобивки од оргазмот :Поголемата сексуална желба ќе ви обезбеди поголемо сексуално уживање.


Еве какви се здравствените придобивки од оргазмот :

1 . Според доктор Џенифер Берман оргазмите ја зголемуваат циркулацијата и го задржуваат протокот на крв во гениталиите. Ова, за возврат го одржува ткивото во здрава состојба.


2 . Иако оргазмот не може да се смета за алтернатива на физичките вежби, тој исто така ја подобрува кардиоваскуларната активност. За време на оргазам срцето го зголемува својот срцев ритам и го зголемува крвниот притисок. Ова е еднакво на кардиото во многу физиолошки аспекти, вклучувајќи го лачењето на ендорфин.

3 . Тој го покренува расположението. Освен ендорфинот за време на оргазмот се лачи допамин и окситоцин. Трите хормони имаат ефект, чекор до расположението. Допаминот е хормон кој се ослободува кога луѓето употребуваат дрога како кокаин или пак јадат нешто навистина вкусно.

4 . Помага за подобро спиење. Малото задоволство може да ви обезбеди подолга пауза во текот на ноќта. Според една неодамнешна студија 30% од жените го користат оргазмот како природно смирувачко средство.

5 . Тој влијае добро на мозокот. Оргазмот го потхранува мозокот со кислород. Магнето-резонантните слики покажуваат дека мозоците на жените користат многу повеќе кислород за време на оргазам отколку обично.

6 . Оргазмот е природен “убиец” на болката. Оргазмот делува смирувачки на мигрената и менструалните болки. Помислете си следниот пат кога имате главоболка, дали не е подобро да имате сексуална забава?

7 . Тој ви дава здрав сјај. Може да има нешто точно дека после сексот жените ” заблестуваат “. Хормонот дехидроепиандростерон, покажува покачени нивоа за време на сексуалната возбуда, всушност ја прави кожата здрава.