Еве како да го отстранете лесно и брзо мирисот од чевли, без скапи препарати!Со текот на времето во чевлите ни се акумулира нечистотија, во внатрешниот дел се шират бактерии и тие почнуваат да мирисаат непријатно. Освен дека ни носи лоша миризба, тоа може да ни причини и развој на габи на нозете.

Затоа треба да преземете мерки, со кои ќе ги дезинфицирате загадените чевли. За да избегнете евентуална алергиска реакција кон синтетичките детергенти за чистење на обувките, направете еден од следниве методи.

Натопете памучни тампони со хидроген пероксид (хидроген пероксид) и ставете ги врз табаните на чевлите. Оставете ги да постојат неколку часа или цела ноќ, откако ја повторите постапката неколку пати по ред.

Со тампони натопени со алкохол, ракија или вотка исто може да остварите чистење на обувките. Тие имаат силно антибактериско дејство и бидејќи се испарливи, табаните нема да бидат мокри следниот ден.

Натопете памучни марамчиња или тампони со природен оцет и ставете ги врз табаните. Оставете ги да делуваат околу 3 часа или за 1 ноќ, а потоа проветрете ги чевлите на отворено.