ЕЛЕНА – Името кое го носат само вистинските кралици!Името е изведено од грчката „Хелена, Елена“, по потекло од „хела“ што значи „сончева светлина, сјае, зрачи“. Според хеленската легенда, тоа било името на најубавата жена на светот, ќерка на Зевс. Во Илијадата на Хомер, убавата Елена, е сопруга на спартанскиот крал на Менелаус, и е киднапирана од тројанскиот принц Париз, син на тројанскиот крал на Прима, и како резултат се водела долга и крвава Тројанска војна. Друга Елена, е сопруга на римскиот император Константин Велики, и ставила крај на прогонот на христијаните. Ова е причината зошто Константин и Елена беа прогласени за светци. Од најстарите пишани извори до денес, тоа е многу честа појава кај сите христијански народи. Имињата Ела, Елена, Лела, Лена, Ленка, Ленче и Елена се изведени од ова име.


Таа е независна и силна индивидуа и сака партнер со кого може да ги сподели овие особини. Не и треба некој да се грижи за неа, но сака маж доволно уверен за да и дозволи да се појави со него во целосна моќ.

Продолжува на следната страна:


Страни: 1 2