Една жена одби да ги исклучи апаратите на мажот … Неколку години подоцна тој се буди и кажува само 2 зборовиАко можете, замислете дека сте се венчале за љубовта на својот живот и само седум месеци подоцна, се случува трагедија – сопругот е на живот под апарати, а лекарите ви велат дека нема многу надеж.


Токму тоа се случува со Даниеле Дејвис, која добива телефонски повик во еден сончев ден, во јули во 2011 година. Во телефонскиот повик и велат дека нејзиниот сопруг, Мат, бил жртва на страшна несреќа со мотор во Савана, Џорџија.

Но, по три години живот под апарати во длабока кома и по илјадниците молитви од неговата сопруга, Мет чудесно се буди еден ден и кажува два збора.


“Се обидувам”, рече тој.

Додека тој лежел во болничкиот кревет, целосно неспособен, Даниеле била таму, секогаш. И се е молела, многу. Кога лекарите конечно и ја кажале страшната вест дека не останува ништо друго што би можеле да направат за Мет, таа знае дека треба да се направи избор – да ја исклучи апаратурата или да продолжи да се бори.


Но, таа вели дека нејзината одлука била лесна, пред локален новинар: “Знаев дека Бог може да нè спаси. Знаев дека за него тоа не е нешто големо. “.

Денови, недели, месеци, па дури и години минуваат пред да дојде еден убав ден, кога Мет се буди пред неговата убава сопруга.

“Ја видов и си реков – о, да!” – Раскажува Мат.

Мет продолжува да го прави она што лекарите го нарекуваат “невиден” напредок во неговото закрепнување, за кое лекарите првично не мислат дека е можно.

Нејзината непоколеблива, вечна верба и помага да го земе најважното решение. Ако оваа приказна не е добар пример за тој што длабоко верува во Бог дека може се да постигне, тогаш незнаеме, што друго би можело да биде.