Дознајте колку е часот по сонцето! (еве како)Ставете ја раката под сонцето, така како што е прикажано на сликата. Секој прст до самиот хоризонт е еднаков на 15 минути до зајдисонце. Секоја рака – на 1 час.

Кога сонцето се спушта, па само две раце да се вклопуваат, значи е приближно 18.00 часот.

sonce