Денес именден слават Јована, Јоана, Јана … Дали знаете зошто денес се спушта јајце во вода?Денешниот празник е посветен на светителот и пророкот кој го крсти Исус Христос на реката Јордан и кој ги крсти сите што се покајаа во него. Живееше едноставно и подвижно, хранејќи се со инсекти и мед од диви пчели и облечен во фустан направен од влакна од камила. Свети Јован е пример за цврста и непоколеблива вера, искреност, храброст и вистинитост. Тоа беше причина за неговото страдање, бидејќи тој јавно зборуваше за неморалот и блудот на кралот Ирод, кој живеел во грев со својата снаа Иродијада, мајката на Саломе. Свети Јован се слави неколку пати годишно: 7 јули – Ивандeн – раѓање на Свети Јован, 11 септември – обезглавување и 6 октомври кога се слави зачнувањето на светителот.


Свети Јован бил убиен за време на владеењето на јудејскиот крал Ирод, кој наредил да го обезглават пророкот. Меѓу народот има обичај луѓето да бидат браќа и кумови на Свети Јован, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и искреност. Верниците, без оглед дали се православни или католици, многу често им го даваат името на Јован на своите деца. Православните го слават крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават денот на името.

Јован Крстител се смета за заштитник на пејачи, музичари, кројачи, кожари, крзнувачи, волшебници, сопственици на гостилници, производители на ножеви, брусилки, затвореници, осудени на смрт, одгледувачи на птици, епилептици, крстени. Тој беше со толку морална чистота што можеше да се нарече ангел, како што го нарекуваат Светото писмо.


Ноќта на Свети Јован се смета дека треба да ставите јајце во вода, а ако потоне значи ека судниот ден е близу.

Денес од женските имиња именден слават Јована, Јоана, Јана, Јордана …