Денес е светски ден на бабите: Тие се единствените возрасни кои …Бабата е жена која сака мали девојчиња и момчиња кои се деца на други луѓе. Дедо – ова е баба, но маж. Тој оди на прошетка со момчињата и тие зборуваат за риболов и други работи.


Бабите немаат ништо друго да прават освен да одат на гости. Тие се стари, така што не мора да трчаат или да скокаат, но можат да не одведат во паркот и треба да имаат многу пари за да се качуваме на рингишпил.

Ако одат со нас, тие престануваат да ги разгледуваат сите видови на работи, како што се убави лисја или гасеници. Никогаш не велат „Оди побрзо“. Тие носат очила и можат да ги мијат забите.


Бабите се паметни затоа што одговараат на прашања како „Зошто кучињата бркаат мачки?“, „Каде е главата на црвот?“. Кога нè читаат приказни, ништо не пропуштаат и никогаш не кажуваат дека веќе ја прочитавме оваа книга.

Секој треба да се обиде да има своја баба, затоа што тие се единствените возрасни кои имаат слободно време за децата.


23 јули – Светски ден посветен на сите баби.