Денес е сабота на покојните – мажите не треба да го прават оваПравославните верници денес ја одбележуваат првата сабота по Велигден.


Оваа сабота ја празнуваат жените, а мажите го одбележуваат овој ден на необичен начин, имено на овој ден никој не се бричел ниту шишал.

Сабота е инаку, според народните обичаи, ден на вдовците или мртовечки ден и посветена е за помен на мртвите, а оваа сабота, како ден, е посветена на покојните, има нагласен мртовечки карактер, ште се гледа по нешишањето и небричењето на мажите, пишува засе.мк.