Категорија: ‘Занимливости’

Четири сестри правеле заедничка фотографија 40 години по ред (Фотографии)

Сестри се фотографираат скоро половина деценија, пишува Њујорк Тајмс. Во галеријата можете да ги видите сликите на изложбата на фотографии и да сфатите како се смениле во изминатите 40 години: 1975 година

Драг Боже, не дозволувај да го сакам тоа што не e судено да биде мое

Драг Боже, Не дозволувај да се врзувам со она што не е наменето за мене. Не дозволувај да сакам нешто или некој што имаш намера да го тргнеш од мене. Знам дека твојот план е непознат, но сè додека не ми го откриете, олеснете го. Не дозволувај да се задржам на она што ми треба […]

Нова задача: Можете ли да ја решите?

На социјалните мрежи се појави нова математичка задача, која многумина погрешно ја решија. Дали можете вие да одговорите кој е точниот одговор на 40 + 40 – 20 x 0 + 3 + 125 =?

Баба (92 години), на крајот од нејзиниот живот: Кој сака може да каже, но среќата е само во ова!

Секое утро кога ќе се разбудам имам два избори, ја почнува приказната една баба која има 92 години. До 8 часот наутро, 92-годишна баба по име Татјана веќе беше облечена, облечена дискретно, уредно исчешлана. Таа беше подготвена да се пресели во старечки дом. Нејзиниот сопруг починал неодамна, па сега нема друг избор. И покрај часови […]

Името Билјана – жената чија што убавина опива, а душата освојува

Името Билјана е формирано со префиксот -ана од зборот билки, што значи билки, растенија. Особено е распространет во Македонија. Имиња добиени од името Билјана: Биба, Биби, Биле, Биљана, Билјанка, Билка…. Значењето соодветствува на латинското име Flor / Flora. Името е со словенско потекло. Името Билјана веројатно потекнува од зборот „растение“ и освен но нашата земја […]