Браќата и сестрите се корисни за здравјетоДа израснеш со брат или сестра влијае како на физичкото, така и на психичкото здравје и помага во обликувањето на карактерот. Браќата и сестрите не прават помалку егоисти. Да се грижиш за некого од најрана детска возраст категорично влијае поволно на карактерот – ни помага да сме свесни и да ги сослушаме другите.


„Ова се однесува особено за момчињата во пубертет. Ако тие израснат со брат или сестра, егоистичните манифестации се многу помалку, а тоа се одразува како целина на спокојството во овој важен транзициски период во животот на детето”, објаснуваат авторите на истражувањето на темата Лаура Педи-Вокер, пренесува изданието „една“.

Резултатите се од статистичка анализа на 400 семејства и покажуваат дека без разлика разликата во годините, сестрите им помагаат на тинејџерите да се борат со чувствата како осаменоста, недостатокот на љубов и страв.


Да имаш пријател за цел живот, значи да имаш брат или сестра. Тие се бесконечен извор на поддршка.

Психолозите сметаат дека браќата и сестрите ни помагаат да сме посреќни, особено со староста. Покрај тоа, кога едното дете посетува спортски активности, другото сака да биде како него и се вклучува и тогаш.


Луѓето кои одржуваат блиски контакти со своите најблиски, живеат 7,5 години подолго од оние кои преферираат да живеат изолирано. Ако има кој да се грижи за тебе и ти за кого да се грижиш, живееш подолго. Тоа станува јасно од истражувањето објавено во списанието. PLoS Medicine.

Па, СПОДЕЛЕТЕ ја оваа статија на браќата и сестрите и радувајте се дека ги има на светот. Бидејќи без нив воопшто нема да сме она што сме.