19 работи кои не ги знаете за левичарите9. Подобри се во свирењето на музички инструменти. Германските научници во 2011 година откриваат дека левичарите се подобри во свирењети на пијано и гудачки инструменти. Се смета дека нивната моторика е добро развиена.


8. Некои научници тврдат дека левичарите умираат порано. Неколку истражувања спроведени во периодот 1980-те и 1990-те години, тврдат дека левичарите всушност живеат девет години помалку од луѓето со десната рака. Други научници сепак го оспоруваат ова тврдење.

7. Се смета дека тие се покреативни. Според истражувачите тие почесто се оддаваат на креативни професии.


6. Го гледаат светот на поинаков начин. Левичарите го гледаат светот на поинаков начин. Се смета дека тие ги користат спротивните хемисфери на мозокот, во споредба со десничарите, при гледањето и обработка на конкретни ликови.

5. Постои ген наречен LRRTM1, кој ја зголемува веројатноста детето да биде левичар. Според научниците тој се однесува на развојот на асиметрија во нашите мозоци.


4. Меѓу левичарите и стресните мајки може да има врска помеѓу нивото на стрес на мајката за време на бременоста и тоа која рака детето ќе ја користи доминантно. Се претпоставува дека жените кои биле под напон или депресија за време на бременоста, се со поголема веројатност да раѓаат бебиња левичари.

3. За жал, жените левичари се изложени на поголем ризик од рак на дојка, особено по менопаузата.

2. Тие се со поголема веројатност да прават спонтани движења со екстремитетите за време на спиењето. Едно истражување наведува дека тоа се јавува кај 69 проценти од деснаците и 94 проценти од левичарите.

1. Лутаат полесно. Можеби е подобро да внимаваш следниот пат кога не се согласуваш со левичар. Истражување од 2010 година утврди дека мозочните хемисфери на левичарите комуницираат повеќе, што може да предизвика повеќе негативни чувства.

 

Страни: 1 2