15 симптоми за рак кои жените ги игнорираат


Жените имаат тенденција да бидат внимателни кон здравјето и да одат на профилактички здравствени прегледи.

Младите жени, на пример, често не обрнуваат внимание знаците кои им ги дава организмот, а тоа се должи на фактот дека кога човек е млад, смета дека ракот е проблем на постарите луѓе. 

Необјаснето губење на тежината : Многу жени би биле на седмо небо, ако соборат неколку килограми без напор. Необјаснетото губење на килограми сепак е загрижувачки знак, а не повод за радост.

Надуеност : Ова непријатно чувство е често кај жените, и сепак, ова може да ве упати до рак на јајниците. Други симптоми на овој рак вклучуваат абдоминална болка или болка во карлицата, проблеми со мокрењето. Ако надуеност се случува секој ден со недели, консултирајте се со вашиот лекар.

Промена на градите : Повеќето жени знаат дека треба да си прават редовни самостојни прегледи. Црвенилото , задебелувањето на кожата на градите, долгите осипи се повеќето знаци дека треба да внимаваш. Ако изгледот на брадавиците се променил, информирајте лекар. Секоја промена во градите е загрижувачки симптом, кои не смеат да се игнорираат.

Невообичаено крварење : Жените во пременопауза имаат тенденција да го игнорираат секое крварење во периодите меѓу менструацијата. Нема крварење после менопаузата ! Тоа може да биде симптом на рак на ендометриумот. Гастроинтестинално крварење , пак, може да биде симптом на рак на дебелото црево. Најмалку три четвртини од жените со ендометријален карцином имаат некакво ненормално крварење како знак.

Кожни промени : Внимавајте на промените во пигментацијата на кожата, прекумерното лупење, вознемирувачките молови.

Отежнато голтање : Ако имате тешкотии со голтање, без да сте ја промениле исхраната, тоа може биде знак на рак на хранопроводот.

Крв на погрешно место : Ако забележите крв во урината или фецесот, не помислувајте дека е од хемороиди. Консултирајте се со вашиот лекар за да ги разјасните причините за тоа. Најлошото сценарио е да станува збор за рак на дебелото црево.

Абдоминална болка и депресија : Секоја жена која има системски стомачни болки и се чувствува депресивна, треба да се прегледа кај специјалист. Некои истражувачи сметаат дека има врска меѓу депресијата и ракот на панкреасот.

Варење : Бремените жени знаат многу добро за што станува збор. Сиромашните варења без очигледна причина сепак е загрижувачки симптом. Овој знак може да биде клуч за почетокот на рак на хранопроводот, желудникот или грлото.

Бели дамки во устата или јазикот : Пушачите треба да бидат исклучително внимателни за појавата на бели дамки во устата или јазикот.

Болка : Постарите луѓе често се жалат на различни болки и страдања. Болката со необјаснето потекло сепак треба да биде препознаена. Општо земено, тоа не е типичен симптом на рак.

Промени во лимфните јазли : Ако забележите грутка или оток на лимфните јазли под пазувите или некаде на друго место, консултирајте се со лекар. Зголемениот лимфен јазол за период подолг од еден месец е загрижувачки симптом.

Висока температура: Таа може и да е нормална при грип или друга инфекција , но не е нормална состојба.

Замор : Заморот е друг нејасен симптом, кој може да укаже на некои здравствени проблеми.

Постојана кашлица : Кашлицата е типично за настинка, грип, алергија, а понекогаш е и пропратен ефект од земањето на некои лекови.