15 предупредувачки знаци за рак кои луѓето не ги приметуваат се додека не е предоцнаКога луѓето имаат семејна историја на рак, тие обично се крајно претпазливи, па многу внимаваат на своето здравје, се консултираат со својот лекар и ги следат специфичните знаци за навремено да ги преземат сите потребни превентивни мерки.


Сепак, голем број луѓе не ги забележуваат симптомите на рак, бидејќи во јавноста се промовира свесноста за само неколку видови рак кои обично се најчести.

Од исклучителна важност е луѓето се’ повеќе да се запознаат со превентивните мерки, а особено со предупредувачките знаци, за да можат да реагираат на време.


Секој вид на рак има свои симптоми, бидејќи зависи од локацијата на клетките на ракот и нивната раширеност. Сепак, постојат некои универзални симптоми кои се исти за повеќе видови рак, пишуваат од нмд.мк.

1.Промени во вашата столица


Ненадејната промена во големината на столицата, чести проливи или запек, може да укажува на рак во горниот дигестивен тракт. Покрај тоа, се јавуваат постојани болки во стомакот.

Страни: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14