11 практични начини да го искористиме оцетот


Оцетот без сомнение постои во секоја кујна. Но неговата примена може да биде многу поширока отколку што претпоставуваме.

Се разбира, најдобро би било, ако за сите цели користиме природен оцет, а не оној кој е произведен од синтетичка оцетна киселина и бои.

А еве и како да го примениме на 11 различни начини.

1. Извадете ги дамките од пот на облеката пред перење со бел оцет за 10 минути.

2. Ако имате мускулна треска, намачајте ги мускулите со 20 минути со раствор од 2 – 3 супени лажици оцет и 1 чаша вода.

3. Ќе ги одлепите етикетите, без да оставите лепливи трага, ако претходно ги натопите со малку топол оцет.

4. За да ја отстраните рѓата од малите елементи (навртки, завртки, и др.), ставете ги во оцет за неколку минути, а потоа исплакнете ги со вода.

5. Продолжување го на животот на букет со цвеќе, откако додадете оцет во вазна (2 лажици
на 1 литар вода).

6. За да ја зачувате бојата на облеката, додадете 1/2 чаша оцет во тапанот на машината.

7. Истерајте ја лошата миризба од домот, откако ги избришете површините со оцет и со спреј ипрскајте на аглите на собите.

8. Извадете го мирисот на мувла, како откако го избришете фрижидерот или садовите за храна со крпа натопена со оцет.

9. Ќе ја растворите исушената боја на четката, ако ја ставите во топол оцет и малку го избришете дното на садот со неа.

10. За да ја излечите габата по нозете, на секои неколку дена, 15 – 20 минути натопете ги нозете со оцет и вода во сооднос 1 до 5.

11. За отпушување на каналот истурете во него 3/4 чаша сода бикарбона и потопете ја со 1/2 чаша оцет. По околу 30 минути, исплакнете ја со топла вода.