Loading...

10 причини зошто секој ден да јадеме портокали


6. Помалку е познато дека портокалите ги штитат и бубрезите.

7. Портокалот содржи многу витамин, Б, Ц, витамин А и витамин Е, и е добар сојузник во борбата против разни инфекции.

8. Сокот од портокали помага да се заштити кожата, особено во зима. Во текот на постудените периоди портокалната киселина ќе ги отстрани мртвите клетки од кожата, и брзо ќе стане мека и мазна.

9. Портокалите ни помагаат и во прочистување на крвта. Витаминот Ц го промовира апсорпција на железо, го зајакнува имунолошкиот систем, го забрзува заздравувањето на раните и помага да се неутрализираат слободните радикали.

10. Антиоксидансите го намалуваат влијанието на отрови, кои се ослободуваат кога телото е под стрес. Со што се намалува можноста од оштетување на нервните клетки, за да имаме безгрижно стареење.

Страни: 1 2