Loading...

10 причини зошто секој ден да јадеме портокали


На овие 10 начини портокалите му помагаат на нашиот организам во борбата против болестите и штетните микрочестички од околината, пишува попара.мк:

1. Портокалитесе богати со витамини и минерали кои се потребни дневно за правилно функционирање на телото.

2. Го штити нашиот кардиофаскуларен систем и помага при прочистување на масните наслаги во него.

3.Помагаат и при заштита на нашите заби и коски.Од минералите има калциум кој лесно се абсорбира, магнезиум, калиум и фосфор.

4. Добро познато е дека портокалот е добар и за регулирање на крвниот притисок. Истражувач професорот д-р Кетрин Beгхарт истакна дека портокалите имаат највисок процент на антиоксиданси од сите овошја.

5. Нивното секојдневно консумирање помага да се намали нивото на холестерол во крвта.

Страни: 1 2