Lady

Немој никогаш да чекаш утре да му кажеш на некого дека го љубиш. Речи му го тоа одма…

ljubov2

Тој беше храбар човек,со јак глас и одлучни чекори.Таа беше нежна и чувствителна.Се зедоа.Тој се трудеше на неа ништо да не и фали,а таа ја пазеше куќата и ги одгледуваше децата.

Децата пораснаа,се омажија и оженија,тргнаа по свој животен пат…вообичаена приказна. Кога сите деца беа добро згрижени,жената ја фати некоја тага,се повеќе слабееше и пропаѓаше.кога веќе и не се хранеше,падна во постела. Нејзиниот маж беше загрижен и ја однесе во болница. Околу неа се трудеа лекари и специјалисти,но неможеја да ја најдат причината за болеста. На крајот еден од лекарите го викна мажот и му рече: „Јас би рекол…дека вашата сопруга…едноставно веќе нема волја за живот.

Извинете, јас морам да го споделам ова, инаку ќе ми пукне таму некаде внатре. Па вие како сакате сфатете го…

jordan

Тукушто се вратив од кино. Бев сам, да го гледам Малиот принц. Влегов во сала полна со деца и меѓу нив 4-5 жени кои си помислив дека се нивни учителки. Од некое школо или градинка си реков ги донеле да гледаат. Деца ко деца, викаа, си дофрлаа, се гледаше дека не им е баш интересно.

Меѓу нив имаше едно кое цело време ја шеташе салата горе – долу. Ги смени сите слободни седишта. Уште на почетокот дојде зад мене, ме допре на рамото и избега. Некаде при крајот, дојде и седна до мене. Забележав дека е различно од другите. Ме испитуваше, ме гледаше, ме допираше, се преместуваше од левото на десното седиште до мене. Го погалив по косата, и пробав да го задржам да седи до мене да го догледаме филмот. Ми пријде една од “учителките” и тивко, со глас како да се извинува ми вика: – Ние сме од СОС детското село и ги доведовме децата да го гледаат цртанов. Не му замерувај на ова дете. Има Даунов синдром, со посебни потреби и и си бара повеќе внимание.

Увери ја дека не си кукавица брат. Дека нема да ја оставиш во пустињата на светот сама, жедна и изгладнета…

ljubov2

Автор: Драган Таневски

Те сака брат. Ама немој нон стоп да ја ставаш на испит. Немој да ја тестираш колку од твоите глупости може да издржи и прости. Задоволи се со тоа што е нежна со тебе иако цел свет е груб со неа. А ти си и причината за таа нежност. Замисли… за неа светот е пустина брат. Само во тебе гледа оаза на нежност, топлина и сигурност. Погледни ја кога ќе заспие до тебе. Знаеш ли дека само тука, во тоа гнезденце што си и го направил може така мирно да дише? Или кога ќе те погледне со тие очиштата… ко да бара и најмала трага на колебање во тебе. Увери ја дека не си кукавица брат. Дека нема да ја оставиш во пустињата на светот сама, жедна и изгладнета. Не дека нема да се снајде. Жилава сорта се они. Ама размисли брат. Тој што ги остава другите на милост и немилост на пустината, нели е и самиот – пустина?

Овој виц за Валентин денес ги руши сите рекорди

razgovorprijatelki

Разговараат две пријателки :
-Што ќе правиш за Св. Валентин?
-Кога се паѓа?
-Денес, вторник !
-Паа…мусака најверојатно …

Солвео повторно се здружува со студентите, овој пат за ултимативниот бизнис предизвик 

Picture2

Уште од самиот почеток целта на Солвео беше да се утврди концептот на домашен пазар (proof of concept) и доколку има позитивни резултати да се шири на нови пазари. Како и за многу други компании процесот на ширење се покажа како голем предизвик за Солвео.  Како дел од стратегијата за ширење на компанијата, тимот на Солвео одлучи да го употреби својот процес при решавање на сопствениот предизвик.

Предизвикот овој пат може да се претстави како ултимативниот бизнис предизвик, со кој секоја компанија се соочува. Како да се пронајдат, развијат и тестираат начини за проширување на Солвео на регионално и глобално ниво. За време на овој проект студентите ќе добијат ретка можност да и помогнат на локална компанија да се пробие во странство. Преку детално запознавање со моменталните практики и клучни вредности на Солвео, студентите ќе предложат стратегија и план за имплементација за креирање на скалабилен модел кој ќе му помогне на бизнисот да расте глобално.