Дали постојат вистински пријателства?

Автор: Наташа Алексовска, Трепетот на душата

Постојат и ќе постојат сè додека сме живи, прашање е како да се препознаат бидејќи не може на секого да му веруваш и во секој човек да бидеш 100% сигурен дека тој е твојот вистински пријател, на кого можеш во секое време и секогаш да се потпреш, да си кажеш сè што ти лежи на срце и душа, без притоа никогаш да не помисли пријателот дека си му досаден бидејќи постојано му се жалиш.

А што да правиш кога ти е тешко и се полниш во гради ко некој бункер, сè додека можеш да се полниш, прашање на време е кога веќе не ќе можеш да се полниш, и во тој случај едноставно тогаш ќе пукнеш, како корита од нашите реки ќе се излееш и ќе се поплавиш.

Трите хороскопски знаци кои ќе ве сакаат вечно

Има хороскопски знак кои изневеруваат најмногу и такви на кои им оди во љубовта. Има знаци кои засакуваат лесно и такви на кои им е тешко да покажат чувства. Но има знаци и кои можат да ве сакаат вечно.

Риби – Рибите се исклучително романтични, нежни и предани. Може да се каже дека тие се идеални партнери, бидејќи не би ни помислиле да го изневерат партнерот и тие се многу лојални. Вистинска привилегија е да имате таква личност во вашиот живот.

Пред да почине бабата му оставила кутија. Нема да верувате што имало внатре!

Понекогаш посакуваме да го имаме искуството на 90-годишните, а да имаме 30години. За жал не е така во животот.

“Кога баба ми Зелда почина пред неколку години на 90-годишна возраст ми остави кутија со предмети од нејзината куќа кои знаеше дека сум ги сакал во текот на годините. Меѓу сите овие работи имаше стар, дневник.” Тоа го раскажува блогерот Марк и вели дека неговата баба е запишана во тетратката со идеи, мисли, цитати, зборови од песни и воопшто се што ја трогнало.

Пред Велигден направете ги овие работи – среќата и љубовта ќе ве следат цела година

Православните верници во недела го празнуваат најголемиот празник Велигден. Со овој ден се поврзани многу обичаи и адети на македонската традиција.

Старите верувале дека ноќта спроти Велигден треба да донесете вода од бунар или пуштете директно од чешмата во кујната. Со оваа вода испрскајте ги собите и особено внимателно- градината и цвеќињата. На овој начин се изгонуваат гревовите, лошите мисли и злото од домот.

Се одржа 3-та Хуманитарна трка за деца со Даунов синдром

Стотина насмевки го исполнија Градски парк во Скопје за време на Хуманитарната трка за деца со Даунов синдром. Мечувалечки клуб Ескрим ја организира оваа трка веќе 3 години со желба дека од година во година поддршката се повеќе да се зголемува.

Децата трчаа со сите и баш како што порача организаторот на трката, Билјана Кузмановска, „Ова се нашите витези, ова се нашите шампиони!“. Децата порачаа дека поддршката која ја добија денес е незаборавна и дека очекуваат следната година трката уште да порасне затоа што настаните од ваков карактер им се многу значајни за тоа како се чувствуваат и како со самодоверба ќе се водат во иднина.

Благодарение на поддршката од лицата и компаниите кои се вклучија во трката беа собрани доволно средства за аудио опрема за првиот дневен центар за лица со Даунов синдром.

Целта на оваа трка беше да им се даде поддршка на децата со Даунов синдром и да се поттикнат спортските клубови и центри да ги вклучат во своите активности затоа што им дозволуваат физички и општествен напредок.