Lady

Само 2% од луѓето успеале да ги откријат скриените предмети за 2 минути

skrienipredemti

Ви изгледа лесно? Верувајте ни, не е! Овој тежок тест се дава на луѓе со исклучително развиена визуелна меморија. Треба да ги најдете сите предмети под сликата за помалку од 2 минути.

Излегува дека само исклучително надарени луѓе успеваат да ги најдат сите предмети за толку кратко време.

За 60% од сите кои се обиделе да ја решат загатката, им биле потребни околу 5 минути за да ги најдат сите предмети меѓу купот испреплетени шкртаници на сликата.

Денес е Положување на појасот на Пресвета Богородица – жените обавезно да го направат следново

crkva

Поради чудото што се случило кога овој појас на Пресвета Богородица ја излекувал царицата Зоја, сопругата на царот Лаф Филозоф, определен е овој празник, кој нашол место и во нашата традиција.

Празникот Положување појас на Пресвета Богородица или Богородичин појас се празнува во спомен на денот кога Богородица прв пат се опашала. Меѓу облеката останата од Пресвета Богородица бил и нејзиниот појас, кој бил предаван од поколение на поколение меѓу верниците. Во V век Појасот бил пренесен од Ерусалим во Цариград и бил положен во скапоцен ковчег во црквата „Св. Богородица“. Во X век се случило чудо во врска со овој појас кога се излекувала царицата Зоја, сопругата на царот Лаф Филозоф. Имено, таа во сонот имала видение дека ќе оздрави од тешката болест, ако врз неа биде положен појасот на Пресвета Богородица. Тоа било и направено, појасот врз неа го положил самиот патријарх по што таа веднаш оздравела. Потоа појасот пак со многу внимание бил положен во истиот ковчег. За спомен на ова чудо во врска со оздравувањето на болната царица во X век е востановен овој празник.

Како да го тестираме здравјето на срцето со овој едноставен јапонски трик

japonskimetod

Научниците откриле еден лесен начин преку кој може да дознаете дали вашето срце функционира правилно. Методот се состои во допир со врвот на прстите на нозете.

Неодамнешната студија објавена во “Американски журнал за физиологија: Физиологија на срцето и крвните садови”, смета дека овој метод навистина дејствува. Погледнете како и вие може да го примените во домашни услови.

ЧУВАЈТЕ СЕ: Овој хороскопски знак е најлицемерен!

licemerie

“Дволични“ е само благ израз за овие личности кои мислат едно, друго и трето, а потоа прават нешто сосема десетто.

За нив се вели дека се површни, бидејќи тие се во можност да се восхитуваат на едно нешто со часови, а буквално да мислат нешто сосема спротивно.

Станува збор за Близнаците.

Новата замена за шеќер – урми

urmi

Пастата од урми го заменува штетниот бел шеќер, а истовремено е полн состојки добри за вашето здравје  – влакна, калиум, калциум, витамини А, К, Б.

Белиот шеќер не само што е штетен, туку е целосно лишен од било какви нутриционистички вредности, и ги краде вредните нутритиви од вашиот организам.

Еве како да го замените и да пробате нешто ново: