Чорба грав на манастирски начин – начин на приготвување


Потребни производи за 6 порции:

250-300 г ситен грав
1 кромид
1 морков
1 црвена пиперка
2-3 домати
1 зелена пиперка50 мл масло
2 стапчиња целер
нане неколку ливчиња
магдонос неколку ливчиња
1 кафена лажица сол

Начин на приготвување:

1. Гравот треба да впие од вечерта. Исплакнете го. Се зоврива водата и повторно се исплакнува. Потоа додајте 2 л вода. Се додаваат исекцаниот кромид, и морковите, исечени на мали коцки. Се вари се додека гравот омекне.

2. Доматите се сечат на мали коцки, пиперките се чистат од семето и се сечат на ситни парчиња. Листовите од магдоносот и целерот се одделуваат и се сечат на ситно.

3. Кон варениот грав се додаваат маслото, доматите, пиперките и украсени со конец стебленца на зачини, по што се овкусува со солта. Чорбата врие на тивок оган околу 30 минути под капак.

4. На крајот се вадат и се додаваат исечените листови од свежи зачини. Чорбата врие уште 2-3 минути, а потоа се сервира.